Biografie

“De dikke madammen weerspiegelen ons vrouw zijn op een treffende wijze. We zijn wie we zijn. Tevreden om hoe we zijn en te nemen zoals we zijn” (Carine Huughe).

Veerle De Vos (VV) werd geboren op 3 mei 1962 in Oudenaarde, in een gezin met vier dochters. In 1982 behaalde ze een bachelor in de psychologie. Na enkele jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, veranderde ze in 1991 van loopbaan en startte samen met haar echtgenoot Miguel een bank- en verzekeringskantoor in Avelgem.

Veerle heeft twee kinderen, Jonas en Lies, en drie kleinkinderen, Lewis, Owen en Lenni. In haar jeugd kwam ze dagelijks in aanraking met de creativiteit van haar vader, een architect die in zijn vrije tijd een getalenteerd aquarellist was. Hoewel Veerle niet meteen van plan was om zelf de artistieke wereld te betreden, veranderde een ernstige val tijdens een triatlon in 2004 haar leven ingrijpend. Deze val leidde tot geheugenproblemen en hevige migraineaanvallen, en kunst bood haar een helende uitweg. Ze stortte zich volledig op het beeldend werken.

Vanaf 2007 begon VV te exposeren. Haar duo-tentoonstelling met beeldhouwer Luc Verbeke uit Heule markeerde het begin van vele snel opeenvolgende exposities. Tot op heden is VV’s werk op verschillende locaties te bewonderen, waarbij een brede schakering van haar oeuvre zichtbaar wordt.

Door haar contacten met diverse kunstacademies en collega’s blijft ze haar passie voor het creëren van sculpturen verfijnen met nieuwe technieken en materialen. De thema’s, kleuren en vormen in Veerles werk zijn zeer gevarieerd, evenals de materialen waarmee ze experimenteert, zoals klei, brons en polyester. Sinds 2023 woont en exposeert ze permanent in Knokke. De zee, het water en de polders geven haar nieuwe inspiratie.

Veerle werkt meestal figuratief, waarbij ze haar objecten met veel geduld opbouwt en leven inblaast. Haar mannetjes met verrekijker, haar innemende vrouwenbeelden, bekend als “de Dikke Madammen”, en massieve oerbeesten zijn met passie uit klei gekneed. Deze figuren zijn bewust niet perfect van vorm en symboliseren dat schoonheid in de ziel schuilt.

Veerle wil de wereld om ons heen in al zijn facetten raken. Voor haar eindigt creativiteit niet bij een concept; een concept met ziel wordt “Happiness”.

Neem contact op om de werken te bezichtigen.